onsdag 29 augusti 2012

5 myter om viktnedgång


Källa: iForm

MYT: PULVERDIETER FUNGERAR INTE

Pulverdieter och andra radikala metoder kan faktiskt vara bra hjälpmedel för att komma i gång med en bantningskur.
Men efter en tid måste man börja äta igen och då gäller det att INTE återgå till sina gamla matvanor.
Många som väljer en pulverdiet tappar motivationen under den inledande viktminskningsprocessen som både är snabb och kraftödande.
När man sedan gått ned några kilo orkar man göra de nödvändiga förändringarna av vardagskosten och motionsvanorna. Utan dessa förändringar är en kvarstående viktnedgång dömd att misslyckas och fettet sätter sig sakta, men säkert, runt midjan igen.


      MYT: LIGHT ÄR FETTSNÅLLT
Även om lightprodukter är kalorisnåla kan de innebära att man lägger på sig fler kalorier på magen.
De flesta människor kompenserar nämligen för det låga kaloriinnehållet genom att äta mer av den ”lätta” varianten.
Även de produkter som helt saknar kalorier, som till exempel Coca-cola light, kan i slutändan bidra till att man går upp i vikt. Ett par uppseendeväckande studier har visat att enbart den kraftigt söta smaken från en lightprodukt kan påverka blodsockret och provocera fram en extra stark hunger efter, och ett skrikande behov av, riktiga sötsaker. Det innebär i sin tur att man överkompenserar på andra matfronter.

MYT: ÖVERVIKTIGA HAR SÄMRE OMSÄTTNING

De flesta överviktiga har en ganska normal ämnesomsättning, som även kan öka i takt med att kilona försvinner från kroppen.
Det finns överviktiga som kämpar med vikten på grund av en ärftlig nedsatt ämnesomsättning. Men de tillhör undantagen.
Varje extra kilo fett och muskler bidrar till viloämnesomsättningen, vilket man har nytta av även i soffan och i vilostolen. Utbytet blir ännu bättre när man rör på sig eftersom varje kilo ska förflyttas framåt. Så i praktiken har de flesta överviktiga en högre ämnesomsättning än sina smalare kolleger.

MYT: RÖDVIN ÄR NYTTIGT OCH KALORISNÅLT

Rödvin innehåller alkohol som näst efter fett är det mest kaloririka ämne som vi kan stoppa i oss.
Samtidigt visar undersökningar att intaget av alkohol leder till en stressreaktion i kroppen som gör att överskottskalorierna hamnar i magens fettdepåer.
Ett glas vin om dagen innehåller tillräckligt med kalorier för att du ska gå upp 300–400 gram per månad om du inte förbränner kalorierna.
Rödvin innehåller i och för sig antioxidanten resveratrol, vilket är bra, men den kan du också få i dig via druvjuice eller färska blå druvor.

MYT: MUSKLER OMVANDLAS TILL FETT

Det kan smyga sig in lite mer fett under huden under ett träningsuppehåll.
Musklerna blir i och för sig slappare när man inte stimulerar dem längre, och det kan även smyga sig in lite mer fett under huden under ett träningsuppehåll.
Men rent fysiologiskt är muskelmassan och fettvävnaden åtskilda från varandra och det sker ingen omvandling av själva muskeln till fett. När du märker att du har blivit tjockare vid de muskler som du tidigare har tränat, beror det helt enkelt på att spänsten i musklerna har försvunnit.

3 kommentarer:

  1. Tummen upp för en riktigt bra blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, hoppas många mammor (och övriga som kämpar med övervikt) kommer hitta mycket motivation och inspiration här.

      Radera
  2. Pulver dieten funkade för mig i alla fall, håller med om att det är en bra blogg! Massa kramar <3

    SvaraRadera