torsdag 6 september 2012

Buljongkokt lax

Lax med Chilifrästa grönsaker och tsatsiki

Kalorier/port (lax): 527 kcal

Innehåll per portion:
Protein: 38 g
Kolhydrater: 15 g
Fett: 33 g
Fiber: 6,7 g
Vatten: 502 g

Kalorier/port (torsk): 335 kcal

Ingredienser (1 portion):
1 laxfilé (125 g)
3/4 dl turkisk yoghurt (75 g)
60 g broccoli
60 g blomkål
60 g gul paprika
5 cocktailtomater (30 g)
ca 1/2 dl hackad purjolök (20 g)
1 mellanstor champinjon (22 g)
ca 5 cm normaltjock gurka (60 g)
1 tsk citronolja (raps), alt. lite vanlig olja och en skvätt
citronsaft
1 tärning grönsaksbuljong, grillkrydda, cayennepeppar
eller chili (gärna färsk), salt och peppar.


Gör så här:
1. Finhacka gurkan och lägg den i en skål, strö över lite salt för att dra ur vätska. Hacka resten av
grönsakerna och värm buljongen i en kastrull (ha inte i för mycket vatten, buljongen ska ha stark smak).
2. När buljong kokat upp lägg i laxen och låt den sjuda i 10-12 minuter.
3. Häll av vätskan från gurkan och blanda den med den turkiska yoghurten. Pressa i vitlöken och salta efter
smak.
4. Under tiden fräs grönsakerna i citronoljan, grillkrydda och chili. Börja med broccoli, blomkål och paprika.
Precis när grönsakerna börjar bli klara lägg i purjolöken och tomaterna, låt dom bara bli varma utan att
fräsas. Grönsakerna får gärna vara lite råa i mitten med tuggmotstånd.


1 kommentar: