Lax med Chilifrästa grönsaker och tsatsiki
Kalorier/port (lax): 527 kcal
Innehåll per portion:
Protein: 38 g
Kolhydrater: 15 g
Fett: 33 g
Fiber: 6,7 g
Vatten: 502 g
Kalorier/port (torsk): 335 kcal
Ingredienser (1 portion):
•1 laxfilé (125 g)
•3/4 dl turkisk yoghurt (75 g)
•60 g broccoli
•60 g blomkål
•60 g gul paprika
•5 cocktailtomater (30 g)
•ca 1/2 dl hackad purjolök (20 g)
•1 mellanstor champinjon (22 g)
•ca 5 cm normaltjock gurka (60 g)
•1 tsk citronolja (raps), alt. lite vanlig olja och en skvätt
citronsaft
•1 tärning grönsaksbuljong, grillkrydda, cayennepeppar
eller chili (gärna färsk), salt och peppar.
Gör så här:
1. Finhacka gurkan och lägg den i en skål, strö över lite salt för att dra ur vätska. Hacka resten av
grönsakerna och värm buljongen i en kastrull (ha inte i för mycket vatten, buljongen ska ha stark smak).
2. När buljong kokat upp lägg i laxen och låt den sjuda i 10-12 minuter.
3. Häll av vätskan från gurkan och blanda den med den turkiska yoghurten. Pressa i vitlöken och salta efter
smak.
4. Under tiden fräs grönsakerna i citronoljan, grillkrydda och chili. Börja med broccoli, blomkål och paprika.
Precis när grönsakerna börjar bli klara lägg i purjolöken och tomaterna, låt dom bara bli varma utan att
fräsas. Grönsakerna får gärna vara lite råa i mitten med tuggmotstånd.
Det låter jättegott!
SvaraRadera